torsdag den 21. november 2013

Hvad er Scleritis?

Scleritis er en smertefuld betændelse (hævelse) af den hvide del af øjet, som også kaldes for sclera. Dette hårde fiberholdige væv danner et beskyttende lag for øjet, og udgør 83% af øjets overflade. I næsten halvdelen af ​​alle tilfælde er scleritis forbundet med en underliggende autoimmun sygdom, såsom rheumatoid arthritis (gigt)
Der er to hovedtyper af scleritis: forreste og bageste.
Anterior scleritis, den mest almindelige type, påvirker den forreste del af sclera. Der er tre typer af anterior scleritis:
  • Diffus scleritis er den mest almindelige type og heldigvis den nemmeste at behandles. Denne type viser udbredt rødme og inflammation over hele eller en del af den forreste del af sclera.
  • Nodulær scleritis, er kendetegnende ved tilstedeværelsen af knuder eller buler, ofte ømme ved berøring, på overfladen af øjet.
  • Nekrotiserende scleritis er den mest alvorlige form for forreste scleritis. Her sker en ødelæggelse af det sclerale væv og i sjældne tilfælde kan dette føre til tab af øjet/øjne. Denne form er typisk karakteriseret ved ekstrem smerte og ømhed (selvom en sjælden form kan forekomme uden smerter).


Posterior scleritis, som er den mest sjældne for, som påvirker den bageste del af øjet, og som ofte er ikke relateret til en underliggende systemisk sygdom. Posterior scleritis kan udvikle på egen hånd eller sammen med den forreste form for scleritis. Mennesker med denne form for scleritis kan have smerte og ømhed. Denne form kan medføre komplikationer resulterer i nethindeløsning og glaukom.
Årsager til Scleritis
Scleritis er typisk forbundet med en autoimmun sygdom. I andre tilfælde er årsagen ukendt.
Scleritis kan være forbundet med:
  • Forskellige former for inflammatorisk gigt;
  • Lupus;
  • Visse bindevævssygdomme;
  • Inflammatorisk tarmsygdom (herunder colitis og crohn);
  • Sjögrens syndrom;
  • Wegeners granulomatose;
  • Sklerodermi.
Scleritis kan også stamme fra traumer til øjet , eller sjældent, kan det være forårsaget af en svamp eller en parasit.
Symptomer på Sclerits
Symptomer på Sclerits omfatter stærke smerter i øjet samt smerter ved berøring af øje og øjenomgivelser. Denne smerte kan også udvides til områder af kæben, ansigt, eller hele hovedet kan være påvirket. Inflammation (hævelse) og rødme af den hvide del af øjet er også almindeligt. Sløret syn, tåreflåd, og ekstrem følsomhed over for lys kan forekomme. I nogle tilfælde er delvis eller fuldstændigt tab af synet muligt.

Diagnosen Scleritis

Det er nødvendligt, at få en komplet øjenlæge undersøgelse, idet øjeblik som du måtte opleve symptomer på Scleritis, da ubehandlet scleritis kan medføre synstab. 

Under øjenundersøgelsen, vil din øjenlæge inspicere indersiden og ydersiden af ​​øjet ved hjælp af en spaltelampe, der fokuserer en intens stråle af lys ind i øjet, mens han eller hun ser gennem et mikroskop.
Som scleritis kan være forbundet med andre lidelser, vil din øjenlæge ønsker at drøfte din generelle sundhed og kan arbejde med din praktiserende læge eller andre specialister til at identificere eventuelle underliggende årsager. Blodprøver, magnetisk resonans scanning (MRI) eller andre test kan være nødvendig.
Behandling af Scleritis
Scleritis er en alvorlig tilstand, som kan føre til tab af synet. Derfor skal Scleritis altid behandles hurtigt, når først symptomerne på Scleritis er tydelige. Behandlingen varierer afhængigt af typen af ​​scleritis. I de fleste tilfælde kan kortikosteroid piller og steroide anti-inflammatoriske lægemidler anvendes til at reducere smerter og betændelse. Øjendråber eller antibiotika kan også være en mulighed.
I mere alvorlige tilfælde kan kirurgi være nødvendigt, for at reparere det sclerale væv og forhindre yderligere tab af synet.
I tilfælde, hvor scleritis er forårsaget af en anden lidelse i kroppen, er behandling af denne sygdom også nødvendigt, for at opnå kontrol over symptomerne på scleritis. Husk, at på trods af behandling, kan scleritis forværres. Det er vigtigt at se din øjenlæge og andre specialister ses i forbindelse med behandling af scleritis.
Dette er billeder fra google og tekst som jeg har lånt og oversat. Hvordan der ser ud bagpå mine øjne (har posterior scleritis), ja det må guderne vide...